Teknik Servis

SIKÇA SORULAN SORULAR

Aynı fazda ışınım veren ışık kaynağı. Kelime İngilizce ‘ışınım uyarılmış yayım ile ışık güçlendirme’ cümlesindeki kelimelerin baş harflerinden türetilmiştir. Işık kaynaklarının ışıkları uyarılmış atomlarındaki elektronlar yüksek bir halden daha düşük bir hale geçerken birbirlerinden farklı fazda ve yönde yayılan fotonlardan oluşur. Lazer ışınında ilk uyarılan atomlardan yayılan fotonlar, iki yüzey arasında ileri geri hareket ederken lazer boşluğundaki diğer atomları da uyararak aynı fazda, aynı yönde yayılan güçlü bir ışık oluşturur.

Lazer markalama, Lazer kazıma, Lazer gravür (laser engraving) her hangi bir malzemenin üzerinde iz bırakma işlemidir. Sistem herhangi bir mürekkep vb ürün veya herhangi bir alet kullanmadan kalıcı iz bırakır. Sistemin çalışma prensibi lazerin ürettiği ışığın gücü ile parça üzerine işlemektir.

Metal Malzemeler: Paslanmaz Çelik, Alüminyum, Altın, Gümüş, Titanyum, Platin
Plastik Malzemeler: ABS, Polikarbonat, Poliamid, Kauçuk vb.
Boya üzerine, Lazer Folyolar, filmler ve bazı ambalajları markalayabilmek mümkündür.
Pirinç, Bronz, Bakır gibi sarı grupta adlandırılan metaller yansıma özelliklerinde dolayı kaynak  işlemleri tam anlamıyla gerçekleştirilememektedir. Bu konu üzerine çalışmalar yapılmaktadır.

  • Hiçbir sarf malzeme gereksinimi yoktur.
  • Makineler 220V ile çalışmaktadır. Bu yüzden elektrik sarfiyatı çok düşük düzeydedir.
  • Yapılan markalama işlemi uzun süre kalıcı olmaktadır.
  • İstenilen ebatta, şekilde ve görüntüde markalama işlemi yapılabilmektedir.
  • İşlem süreleri çok kısadır.

Yüksek enerjili lazer ışını demetinin birbirine kaynak edilecek malzemeler üzerine gönderilerek burada sıcaklığın yükseltilmesi ve akabinde işlemin yapıldığı bölgede bulunan atomlar arasında metalik bağların bozulmasıyla beraber malzemelerin birbirine kaynatılması işlemidir.

Lazer kaynak diğer konvansiyonel kaynak yöntemlerine daha yeni bir yöntem olarak gittikçe yaygınlaşmaktadır. Kaynak işlemini oldukça hızlı yapılmasından dolayı özellikle otomotive elektronik sektörlerinde kullanılmaktadır. Lazer kaynak işlemi dolgu kaynağı ve birleştirme kaynağı olarak uygulanabilmektedir. Diğer kaynak yöntemlerinde olduğu gibi kaynak ağzı oluşturulmasına gerek yoktur.

Şu anda genel kullanımda Nd-Yag teknolojisine sahip lazer kaynak makinaları kullanılmaktadır. Bu teknolojideki makinelerin sarf malzemeleri şu şekildedir;

  • Flash Lamba
  • Saf Su
  • Filtre Kartuşu
  • Kaynak Koruma Camı
  • Dolgu işlemlerindeki kaynak telleri

Ancak şu anda fiber lazer kaynak makineleri üretimine başlanmıştır. Buradaki lamba, saf su, filtre kartuşu gibi sarf malzemeler devre dışı kalmaktadır.

Lamba pompalı lazer kaynak makinelerinde bulunan lambalar lazer ışınını oluşturan sistemlerdir. Ancak bir süre sonra lambalar içerisinde bulunan gazların tükenmeye başlaması ile kaynak gücünde azalma görülür ve bu lambaların periyodik olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Burada lambaların bu güçleri oluşturması sırasında yüksek ısı ortaya çıkacağından dolayı saf su ile soğutma sistemi kullanılmaktadır. 

Fiber lazer kaynak makinelerinde ise fiber üreteç içerisinde 220V enerji ile üretilen lazer ışını olması dolayısı ile herhangi bir sarf malzemesi bulunmamaktadır. Ancak bu yapısı dolayısı ile fan soğutma yeterli olduğundan sıcaklık farklarından lambalı sistemlere göre etkilenmemektedir. Bu sebeple fiber sistemlere bakım gerektirmeyen sistemler olarak adlandırılmaktadırlar.

Fiber lazer kaynak makinelerinin çalışma mantığı sayesinde makinede ayarlanabilecek maksimum güç 100% olmaktadır. Minimum güç ise 1%’dir. Lambalı sistemlerde ki soğutma ihtiyacı ciddi etken olduğu için burada ayarlanabilecek güç 60-70% olarak kullanım için sınırlandırılmak zorundadır.

Teklif Al

Ürünlerimiz hakkında bilgi almak ya da teklif talepleriniz için formu doldurun.

Satış Mühendislerimiz sizi arasın.